DARMGEZONDHEID
 
Wist je dat veel gezondheidsklachten samenhangen met een onvolledige vertering van de voeding? Je kunt nog zo gezond eten maar als voeding niet goed wordt verteerd heb je er weinig aan!
Wanneer de darmen uit balans zijn liggen veel gezondheidsklachten op te loer. Een aantal gevolgen kunnen zijn vatbaarheid voor infecties, schimmels, allergieën, vermoeidheid,  en tal van andere ongemakken. 
Mensen met een gezonde darm daarentegen hebben een enorme weerstand. Niet alleen tegen allerhande fysieke aanvallen maar ook mentaal zijn ze sterker.   

Een verstoorde darmflora en  immuunsysteem wordt veelal veroorzaakt door verkeerde voedingsgewoonten, langdurige stress, antibiotica behandelingen, parasitaire belasting of erfelijke aanleg 
Hieruit kunnen allerlei klachten ontstaan zoals opgeblazen gevoel, obstipatie, diaree, winderigheid, pijn in de buikstreek, etc. 


WAAROM DARMTHERAPIE 

Gezondheid begint in de darmen!
 
Een verstoorde darmflora is de oorzaak van veel chronische gezondheidsklachten en heeft een enorme invloed op het immuunsysteem . Onze darmen worden ook wel ons tweede brein genoemd daar een goede darmwerking grote invloed heeft op onze hersenstofwisseling. Een verstoorde darmflora heeft niet alleen invloed op diverse lichamelijke processen in het lichaam maar ook op onze gemoedstoestand. 

Darmtherapie richt zich op herstel van de darmen door het elimineren van schadelijke bacteriën, schimmels en parasieten en tevens  herstel van de darmwand, het darmslijmvlies en darmflora waarbij de darmen weer in balans worden gebracht.
 
WANNEER DARMTHERAPIE 
 
Darmtherapie is zinvol wanneer je last hebt van 
- opgeblazen gevoel /buikpijn
- langdurige diarree
- obstipatie / chronische verstopping
- winderigheid
- prikkelbaar darm syndroom
- spastische darm 
- diverticulus 
- chronische infecties maag/darmkanaal
- colitis ulcerosa
- ziekte van crohn
- hoofdpijn/migraine
- chronische vermoeidheid
- fybromyalgie, reuma 
- allergieën , chronische luchtweginfecties 
- huidziekten,  acne, eczeem , psoriasis 
- gewrichtsklachten, artrose 
- chronische vermoeidheid
 
EEN GOEDE DARMGEZONDHEID IS BELANGRIJK OMDAT
 
- een gezonde darmflora miljarden nuttige bacteriën bevat welke allemaal zorgen voor afbraak en goede opneembaarheid van 
  voedingsstoffen
- goede bacteriën zorgen voor goede eerste afweer 
- het grootste deel van ons immuunsysteem zich in de darm bevind
- bij een verslechterde darmflora bijvoorbeeld door een verkeerd voedingspatroon, antibiotica, stress, parasieten of allergieën allerlei   
  lichaamsprocessen onvoldoende gaan functioneren 
- chronische aandoeningen vaak te herleiden zijn naar een niet optimale darmgezondheid
- een verstoord of overbelast immuunsysteem de ontstekingsactiviteit in het lichaam kan verhogen waardoor auto-immuunziekten 
  ontstaan zoals ziekte van Crohn, diabetes I e.a. 
- de bijnieren hierdoor uitgeput kunnen raken 
- een slechte vertering mede invloed heeft op onze neurotransmitters en daarbij onze hersenstofwisseling
 
WAT KUN JE VERWACHTEN 

Aan de hand van de anamnese(vragenformulier) en een uitgebreid intakegesprek gaan we op zoek naar de oorzaak van je klachten. Het persoonlijke behandelplan bestaat uit een  voedingsanalyse en een voedingsstatuscheck waarbij voedselovergevoeligheden , voedingsbelasting en voedingstekorten worden meegenomen. Je krijgt een individueel voedingsadvies met diverse tips en persoonlijke begeleiding. Daarbij bespreken wij het vervolg behandelplan. Tevens zullen voedingssupplementen worden ingezet ter ondersteuning van het totale herstel en indien nodig om voedingstekorten op te heffen. Door het advies op maat waarbij de voedingskeuze is afgestemd op de specifieke klachten en door ondersteuning van de juiste supplementen zal het lichaam zich weer snel herstellen! 
 
Indien noodzakelijk zullen we in overleg verder onderzoek via laboratorium  bespreken.